Om och kontakt

Vad är Humanistdygnet?

Humanistdygnet är ett kulturevenemang som återkommer vartannat år. Arrangemanget genomförs som ett samarbete mellan flera olika partners.

Det är Filosofiska fakulteten vid Linköpings universitet som samordnar Humanistdygnet och utför uppdraget i samarbete med exempelvis LiU Humanities, Östergötlands museum och Linköpings kommun. Humanistdygnet finansieras delvis av Humaniststiftelsen som är en fond som bildades av Westman-Wernerska stiftelsen år 1987.

Inramning till utdelningen av Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne

Humanistdygnet är tänkt som en inramning till utdelningen av Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne som delas ut vartannat år. Priset har delats ut sedan 1987 då Hasse Alfredsson fick det. Sedan dess har 15 humanister i Tage Danielssons mening och anda fått priset, senast var 2022 då Henrik Dorsin fick den äran.

Magnus Johansson

Tage Danielsson

Tage Danielsson blev hedersdoktor vid Filosofiska fakulteten 1980 ”för sina mångsidiga och ofta nybildande insatser inom opera, teater, film, revy och litteratur… Den mångsidighet och begåvning med vilken han nyttjar och berikar det svenska språkets uttrycksmedel är ett konstnärskap på hög nivå.” (Ur Skrift utgiven till professorsinstallation och doktorspromotion, 1980)

Första Humanistdygnet arrangerades i september 1985 och Tage Danielsson medverkade då med talet "Den akterseglade humanisten", som blev hans sista offentliga framträdande. 
Arkivbild: Per-Arne Nyhlén

Här kan man höra Tage Danielsson framföra ”Den akterseglade humanisten” på Humanistdagarna 1985 (Youtube)

Länk till Linköpings kommuns sida om Stiftelsen Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne

 

Kontakt

Programgrupp och samarbetspartners

Linköpings universitet
Jonas Roslund, forskningskommunikatör
Bodil Axelsson, professor samt representant LiU Humanities
Anna Friberg, universitetslektor samt representant tankesmedjan Humtank

Linköpings Kommun
Malin Forsling-Parborg
Marie Hallerfelt

Linköpings stadsbibliotek

Annika Höglund
Lovisa Rydberg

Östergötlands Museum
Carola Sandgrim

STUFF

Visit Linköping